Ken je Shanice uit Oranje? In het tijdschrift HELDEN ontdekten we dat zij een geweldig voorbeeld is van iemand die een duwtje in de rug heeft gehad. Haar buurman en vriendin Vera hebben haar de weg naar het normale leven gewezen. Niet door coaching of zorgtrajecten, maar door het talent in haar te zien en haar te steunen. Precies zoals Don Bosco dat deed. Lees een quote uit het artikel ‘Wij zijn doorzetters’ geschreven door Jasper Boks en Marlies van Cleeff. Gepubliceerd in tijdschrift HELDEN op 6 juni 2017.

Barbara: “Waarom ben je pas op je twaalfde begonnen met voetballen?”

Shanice: “Voor die tijd kwam het niet in me op. Als ik thuiskwam van school, kroop ik meestal achter de computer. Af en toe pielde ik buiten met een bal, maar met m’n broers mocht ik nooit meedoen als zij voetbalden. ‘Ga lekker je eigen vrienden zoeken,’ zeiden ze. Mijn buurman vroeg me toen ik in m’n eentje de bal tegen een muur stond te trappen: ‘Jij doet verder niets, waarom ga je niet op voetbal?’ Hij heeft me ingeschreven bij VVIJ in IJsselstein.”

Barbara: “Had het met jou ook mis kunnen gaan?”

Shanice knikt: “Ik maakte er een puinhoop van. Ik spijbelde geregeld, nam soms een sigaret als de meiden op het schoolplein gingen roken en heb ook weleens geblowd. Ik vond het niet lekker, maar wilde het wel proberen in die tijd. Ik was veel op straat te vinden. M’n broers waren ook geen lieverdjes. Ik kan me herinneren dat er af en toe politie bij ons aan de deur stond. Hoewel mama ons goede manieren heeft bijgebracht, wist iedereen in de buurt wel wie de familie Van de Sanden was. Ik denk dat Vera Pauw me ook opriep voor Oranje om me te beschermen. Dan was ik tenminste bij haar…”

Barbara: “En kon je niet beïnvloed worden door de verkeerde mensen.”

Shanice: “Precies. Vera is zo belangrijk voor me geweest. Door haar ging ik op m’n zeventiende bij sc Heerenveen spelen en uit huis. Vera vond dat ik minuten moest maken, wist dat ik moeite had me te concentreren omdat het thuis altijd zo druk en chaotisch was. Als ik het als voetbalster wilde halen, moest ik me kunnen focussen.

 

Originele artikel: https://www.helden.media/rubrieken/uit-helden/shanice-van-de-sanden-en-barbara-doorzetters/