Afgelopen week op donderdag 19 april was het druk in de IJsselzaal van het Deventer Stadhuis. Vanuit het sociale domein waren de werkers uit het veld bij elkaar om samen het 18-/18+ convenant te ondertekenen.

Geen ondertekening door directeuren en beleidsmakers dit keer, maar door de mensen van de straat die de rechtstreekse contacten met jongeren hebben. Zij vonden elkaar, niet alleen op papier maar ook in ontmoeting en gesprek. Don Bosco Deventer was er ook bij. Ons nieuwe project Terug naar het normale leven lijkt naadloos aan te sluiten op de bedoelingen van het nieuwe convenant.

18-/18+ convenant in grote lijnen

Het convenant is in grote lijnen een afspraak tussen allerlei lokale hulpverlening instanties waar jongeren mee te maken hebben. Voor je 18ezijn dat andere organisaties dan na je 18e, daar zit nu nog een soort knip vanwege andere regelgeving op het moment dat je voor de wet volwassen bent. Met elkaar spreken we nu de intentie uit jongeren niet meer los te laten maar aan elkaar over te dragen zodra ze 18 worden. Op die manier blijven jongeren altijd in beeld, ook zodra alle wetgeving met hun 18everjaardag veranderd en ze met nieuwe uitdagingen geconfronteerd worden.

Het mooie is dat er rondom die overdracht ook een beeld is geschetst van de rol de verschillende organisaties kunnen pakken en hoe ze elkaar kunnen aanvullen. Er zijn drie belangrijke rollen; de signaleerderdie aan de bel trekt, de ondersteuner die voor de jongere opkomt en de procesbegeleiderdie inhoudelijk het overzicht heeft.

de rol van ondersteuner is ons op het lijf geschreven

Vooral de rol van ondersteuner is vernieuwend en dat zijn precies ook de matties die we vanuit Don Bosco Deventer in willen gaan zetten. Mensen die de jongere kan vertrouwen, die een relatie met de jongere heeft, kan bijsturen en voor de jongere op komt als het nodig is. Iemand die aanwezig is. Bij voorkeur is het iemand die de jongere zelf uitkiest, een voetbalcoach, tante of een buurman. Jongeren die zelf geen sociaal netwerk hebben waar ze een ondersteuner uit kunnen kiezen, kunnen bij Don Bosco terecht. Wij trekken een blik matties voor ze open.

Samenwerken voor onze jongeren

Het was een mooie bijeenkomst donderdag, waarbij we aan de hand van tegeltjeswijsheden veel organisaties konden treffen en konden ontdekken wat we aan elkaar hebben. Onze eigen tegeltjeswijsheid was de passende tekst ‘Als je niets meer voor een ander kunt doen, kan je altijd nog aanwezig zijn’. Er gebeurt veel in Deventer en naast Don Bosco staan er heel veel mooie organisaties als Humanitas, Halte Z, Pactum, Wonderkids, Deventer Werktalent, Raster en Ambiq klaar om samen de jongeren in onze stad de weg naar het normale leven te wijzen.