Deventer – Don Bosco Deventer start een project voor jongeren vanaf achttien jaar onder de noemer ‘Terug naar het normale leven’. Het project geeft jongeren een zetje in de goede richting. Clary Scheres van Don Bosco: ,,We focussen niet op problemen maar op het alledaagse, normale leven. Zoals werk, school, een veilige plek om je verhaal te kunnen doen, vrije tijd en zingeving.”

Door Leo Polhuys, Deventer Post

Junior Gomes Victor is 29 en heeft een rottige jeugd gehad, zoals hij het zelf uitdrukt. ,,Ik had geen vader of moeder en ging van internaat naar internaat. Ik ben daar wel goed behandeld, maar toen ik achttien en dus officieel volwassen was, moest ik me verder alleen zien te redden. Ik kwam in het criminele circuit en kwam in aanraking met de politie. Je weet niet half hoe belangrijk het is dat je een vader en moeder hebt, die je sturen en leiding geven. Het is belangrijk dat er een ruimte is waar je je ei kwijt kunt. Waar iemand naar je luistert. Ook dagritme is belangrijk. Ik ken veel jongeren die maar wat doelloos rondhangen en drugs gebruiken. Hen zou ik graag verder willen helpen.”

Op orde
De Deventenaar heeft inmiddels zijn leven redelijk op orde. Naast zijn gezin zorgt hij als vrijwilliger onder meer voor daklozen en kookt hij voor een tienermoedergroep. Junior kwam in contact met Gerard van Otterloo, als jongerenwerker verbonden aan Don Bosco. Het klikte en Junior kon de draad weer oppakken.

Mattie
Gerard: ,,Wij zijn op zoek naar mensen zoals Junior, die op de radar van de reguliere instellingen niet opvallen. Junior kan als mattie, zeg maar als maatje en ervaringsdeskundige, zijn verhaal vertellen. Wij zoeken mensen die ook mattie willen zijn. Bijvoorbeeld een voetbalcoach of een muziekleraar. Het gaat ons er niet om, een nieuwe instelling op te richten, maar jongeren de weg te wijzen naar het normale leven.” Clary, tenslotte: ,,Wij willen naast particulieren uitdrukkelijk ook het bedrijfsleven betrekken. Want ook daar zitten mensen die jongeren prima kunnen begeleiden en hen een veilige en stimulerende plek willen bieden.”

De aftrap voor ‘Terug naar het normale leven’ is dinsdagavond gegeven bij Don Bosco in Villa Voorstad aan de Bierstraat. Binnenkort volgen meer informatie avonden, over onder meer vrije tijd en een veilige thuisomgeving. Meer informatie op: www.terugnaarhetnormnaleleven.nl.

 

Originele artikel: https://www.deventerpost.nl/nieuws/algemeen/353334/wie-wil-n-mattie-zijn-voor-jongeren-